LAAT LAOS LEREN | DUURZAME PROJECTEN & VRIJWILLIGERSWERK IN HET BUITENLAND
  • Sponsor een kind
  • vrijwilliger in laos
  • Projecten
  • Over ons
  • Groepsreizen
    • Bouwkampen
    • Inleefreizen
  • schoolprogramma's

Welke talen spreekt men in Laos?

27/9/2017

 
Jij hoeft niet te vrezen als jij vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen in Laos. Ons plaatselijk team spreekt voldoende Engels. Jij kan natuurlijk ook steeds een woordje Laotiaans leren, jij krijgt een link naar de cursus Laotiaans bij je voorbereidingsbrochure.
Foto
Laotiaans is de officiële en de meest gesproken taal van Laos.

Laotiaans, is zowel de officiële als de dominante taal in Laos. Migratie en conflicten hebben geleid tot de huidige etnische samenstelling van Laos en de geografische verspreiding van zijn etnische groepen. 86 talen zijn tot nu toe gedocumenteerd in het land gebruikt door verschillende etnische groepen. Frans en Engels worden geïdentificeerd als minderheidstaal in Laos.

Laotiaans is een van de tonale talen van Tai-Kadai taalfamilie in Zuidoost-Azië. De belangrijkste Laotiaanse dialecten zijn Zuid-Laotiaans, Vientiane Laotiaans, West-Laotiaans, Centraal-Laotiaans, Noordoost-Laotiaans en Noord-Laotiaans. Vientiane Laotiaans is het dialect dat algemeen wordt begrepen en waarop de Laotiaanse woordenschat is gebaseerd. Verschillende talen die in Laos en zelfs Thailand worden gebruikt, zijn nauw verwant aan Laotiaans zoals Tai Daeng, Phu Thai, Tai Dam en Nyaw. Laotiaanse en Thaise delen zijn een belangrijk deel van de kernwoordenschat. Na verloop van tijd is Laotiaans beïnvloed door Pali, en de Thaise en Khmer talen door hun nabijheid. Het Laotiaans-script werd in de 14e eeuw ontwikkeld door het Khmer-script, dat zijn oorsprong heeft in het Indiase Brahmic-script. De aankomst van het script in Laos wordt toegeschreven aan de Theravada Boeddhisten tijdens een missie voor het verspreiden van het Boeddhisme. De meeste Laotiaanse-dialecten bezitten zes tonen. Een beetje meer dan de helft van de bevolking van Laos spreekt Laotiaans en wereldwijd spreken ongeveer 3,3 miljoen mensen. Laotiaans is ook gebruikelijk in het noordoosten van Thailand en door kleine gemeenschappen in Cambodja, Frankrijk, Australië, de VS en Canada. De Laotiaanse taal helpt mensen uit de vele etnische gemeenschappen met elkaar te communiceren en dienen daarbij als de lingua franca van Laos.

Laos is de thuisbasis van Zuidoost-Azië's tweede grootste francofone bevolking. De aankomst van Franse ontdekkingsreizigers in Laos in de 19e eeuw vergemakkelijkde de verspreiding van het Frans. Laos werd officieel een Frans protectoraat in de jaren 1890. Frans groeide vervolgens in belang en bereikte zijn climax tussen de 1910's en de 2e wereldoorlog. De positie van het Frans in het onafhankelijke Laos was onzeker, vooral na periodes van achteruitgang en heeft sindsdien een minderheidspositie behaald.
 
Engels bedreigt de dominantie van het Frans als de voorkeurs vreemde taal. Engels wordt steeds meer beschouwd als de taal van de wereldwijde handel. De jongere generatie in Laos toont bijzonder veel interesse in het Engels.

Meer dan 80 talen worden gebruikt door de verschillende etnische groepen in Laos. De grootste van deze groepen zijn de Khmu die in vijf provincies in het noorden verblijven. Khmu is ingedeeld in de Austro-aziatische taalfamilie. De Hmong taal wordt gebruikt door de Hmong gemeenschap die in de bergen van Laos, Thailand en Birma woont. De taal wordt gebruikt in twee groepen, namelijk White Hmong en groene / blauwe Hmong. Andere minderheidstalen van Laos zijn Arem, Hung, Khmer, Maleng, Pacoh, Lamet, Phai, Akha en Kim Mun.

Reageren is niet langer mogelijk.

    Categorieën

    Alles
    Info Voor Vrijwilligers
    Over Laos

    RSS-feed

LAAT LAOS LEREN

hallo@laatlaosleren.be
Zolderse Kiezel 4
3511 Kuringen
België
+32 (0)473 70 68 12
VZW: 0883.514.305
IBAN: BE09 0018 6308 4757
Voor alle giften van €40 en meer ontvangt u een fiscaal attest in het voorjaar volgend op de gift.


Foto
Met dank aan:
Foto
Foto
Wil jij op de hoogte blijven van al onze activiteiten, schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief.
Bekijk hier de laatste versie van onze privacyverklaring
Inloggen peters/meters
  • Sponsor een kind
  • vrijwilliger in laos
  • Projecten
  • Over ons
  • Groepsreizen
    • Bouwkampen
    • Inleefreizen
  • schoolprogramma's