LAAT LAOS LEREN | DUURZAME PROJECTEN & VRIJWILLIGERSWERK IN HET BUITENLAND
  • Sponsor een kind
  • vrijwilliger in laos
  • Projecten
  • Over ons
  • Groepsreizen
    • Bouwkampen
    • Inleefreizen
  • schoolprogramma's

10 maaltijden die je zeker moet proberen

4/7/2017

 
Vrijwilligerswerk in het buitenland is ook proeven van het plaatselijk eten. In Laos is eten de belangrijkste activiteit van de dag. In de lokale gewoontes gebeurt het vrij vaak dat mensen elkaar begroeten door onmiddellijk te vragen: "Heb je eten gegeten?" ("Kin khao leeo bor?"). Eten is vaak het onderwerp van veel gesprekken, vooral tijdens het eten en delen van gerechten tussen vrienden en familie. Daarnaast hebben Laotianen veel passie om traditionele gerechten te delen met nieuwsgierige reizigers. Tijdens je vrijwilligerswerk in Laos ga je zeker volgende gerechten ergens tegenkomen.

1. Kleefrijst (Khao Niaw)
Kleefrijst vind je in het hele land. Het wordt traditioneel gestoomd in een kegelvormige bamboekorf, en wordt na het stomen in een overdekte mand geplaatst. Het wordt met de hand gegeten bij veel gerechten. In Laos, moet er altijd kleefrijst beschikbaar zijn om te eten op elk moment van de dag. Onze vrijwilligers in Laos eten dit dagelijks en zijn er allemaal over te spreken.
Foto
2. Gehaktsalade (Laap)
Dit gerecht is een soort gehakte vleessalade, en wordt algemeen beschouwd als het nationale gerecht van Laos. Je vindt Laap gemaakt met kip, rundvlees, eend, vis of varkensvlees. Het wordt meestal gearomatiseerd met vissaus, limoensap, gefermenteerd vis sap, gemalen rijst en verse kruiden (munt, koriander, …). Het wordt meestal geserveerd met een paar chili pepers. Laap eet je voornamelijk met kleefrijst.
Foto
3. Papaya Salade (Tam Mak Hoeng)
Papaya Salade wordt meestal gemaakt met onrijpe papaya. Het is van Laotiaanse oorsprong, maar geserveerd in verschillende variëteiten rond de regio. Andere ingrediënten omvatten palm suiker, limoen, knoflook, tomaten, gedroogde garnalen, chilis en ruwe aubergine. Al deze ingrediënten worden samen gevoegd in een traditionele stamppot en bewerkt met een stamper.
Foto
4. Gestoomde vis (Mok Pa)
Mok Pa is gestoomde vis die wordt verpakt in bananenbladeren en gebonden met bamboestring. Het is bereid met citroengras, kaffirblaadjes, groene uien, vis saus, groene chilis, garnalenpasta en verse dille. Al deze ingrediënten worden gemengd met gestoomde vis. Mok Pa mag nooit gedroogd worden, en wordt ook gegeten met kleefrijst.
Foto
5. Baguette Paté (Khao Jii Paté)
Vanwege de Franse invloed zijn heerlijke baguettes vaak te vinden op veel straten in Laos. Deze baguette sandwich lijkt grotendeels op een Vietnamese Banh Mi, maar in plaats van cilantro en pickles, bestaat de Laotiaanse-versie uit waterkers, geraspte wortelen en een goede hoeveelheid chili-knoflooksaus. Het is een snelle maaltijd die je kan eten als ontbijt of als lunch
Foto
6. Bevochtigde noedels (Khao Piak Sen)
Khao Piak Sen is een taaie noedelsoep die een soortgelijke consistentie heeft met Udon (uit Japan), maar is gemaakt van rijst in plaats van tarwe. Het wordt beschouwd als comfortvoedsel in Laos, typisch gemaakt met varkensvlees of kip, citroengras, galangal, sjalotjes, knoflook, gehakte korianderbladeren, boonspruiten en geserveerd met vers gesneden limoenen. De meest cruciale factor is de bouillon, die langzaam moet worden gekookt met beenderen voor de beste smaak. Bij veel restaurants wordt je aangemoedigd om je eigen hoeveelheid suiker, chilisaus, gedroogde chilipoeder, visaus of sojasaus toe te voegen.
Foto
7. Crispy Rice Salade (Naem Khao Tod)
Naem Khao Tod is een verse salade uit Laos, die wordt gemaakt met gefrituurde rijstballetjes, stukjes Laotiaanse worst, pindanoten, geraspte kokosnoot, vissaus, gedroogde chili pepers en andere ingrediënten. Het wordt traditioneel gegeten als een wrap door afzonderlijke slabladeren te vullen met het Nam Khao-mengsel, bedekt met verse kruiden en gedroogde chili’s.
Foto
8. Laotiaanse worst (Sai Uah, Sai Gok)
Laotiaanse worstjes bevatten tal van ingrediënten. Deze varkensworstjes worden gemengd met citroengras, galangal, kaffirblaadjes, sjalotten, koriander, chili, en vissaus.
Foto
9. Noedelsoep (Pheu)
Deze noodlesoep is een variant van de Vietnamese soep. Het wordt bereid in een rundvlees bouillon, en geserveerd met een mandje verse kruiden, chili’s, limoenen en boonspruiten. Het is een van de meest voorkomende soepschotels, en de ingrediënten variëren afhankelijk van het noorden of het zuiden van Laos. Voeg zelf wat suiker of verse chili's toe om de gewenste smaak aan te passen en te genieten!
Foto
10. Beer Lao (Bia Lao)
Technisch gezien geen eten, maar het is een essentieel metgezel van een gerecht als je in Laos bent. Beer Lao wordt traditioneel geserveerd met ijs in kleine glazen, waar het wordt genoten met vrienden en gezinnen. Als vrijwilligers in Laos uitgenodigd worden voor een glas Beer Lao, kunnen ze er bijna zeker van zijn om meer te drinken dan verwacht.
Foto

Reageren is niet langer mogelijk.

    Categorieën

    Alles
    Info Voor Vrijwilligers
    Over Laos

    RSS-feed

LAAT LAOS LEREN

hallo@laatlaosleren.be
Zolderse Kiezel 4
3511 Kuringen
België
+32 (0)473 70 68 12
VZW: 0883.514.305
IBAN: BE09 0018 6308 4757
Voor alle giften van €40 en meer ontvangt u een fiscaal attest in het voorjaar volgend op de gift.


Foto
Met dank aan:
Foto
Foto
Wil jij op de hoogte blijven van al onze activiteiten, schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief.
Bekijk hier de laatste versie van onze privacyverklaring
Inloggen peters/meters
  • Sponsor een kind
  • vrijwilliger in laos
  • Projecten
  • Over ons
  • Groepsreizen
    • Bouwkampen
    • Inleefreizen
  • schoolprogramma's